Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ο Le Corbusier είχε γράψει πως το σπίτι είναι μια μηχανή κατοίκησης. Το σπίτι-μηχανή που σκοπό έχει επιτελέσει έναν ρόλο και μια λειτουργία..

Ο Δημήτρης Πικιώνης πέρα απο την ιδιότητά του ως γνωστός αρχιτέκτονας, υπήρξε και ζωγράφος και ίσως γι' αυτό συνέδεσε, όσο κανείς άλλος, την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τις εικαστικές τέχνες μαζί και έδωσε στην αρχιτεκτονική και κατ' επέκτασην και στην κατοικία μια άλλη διάσταση, πέραν αυτής της λειτουργίας, της τέχνης. Είχε γράψει "...μέσα στο Σχήμα περικλείνεται το αίσθημα κι η ιδέα κι η λέξη και η γραμμή και το χρώμα και ο ήχος. Κάτω απο κάθε σχήμα κρύβεται μια ανάλυση".

Ο Άρης Κωνσταντινίδης είχε πει πως ο τρόπος που χτίζουμε είναι ο τρόπος που θέλουμε να ζούμε.

Αυτές οι απόψεις περί αρχιτεκτονικής ήταν και η αφορμή της ονομασίας αυτού του ιστολογίου.
Η σύνδεση του σπιτιού ως χώρος κατοίκησης-λειτουργίας (ΟΙΚΟ)ς, αλλά και ως χώρος τέχνης και προσωπικού τρόπου ζωής, χειρο(ΤΕΧΝΩ).

Στην κατοικία τα προβλήματα υπολογίζονται ανάλογα με τις περιστάσεις του τοπίου και τα όνειρα των ανθρώπων. Δεν πρέπει να είναι μια ατομική έφεση δεξιοτήτων, ή πλούτου. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες του κατοικώ και σ' αυτό είναι υπεύθυνοι και ο δημιουργός και ο κάτοικος.
"Σπίτι είναι τα στενά καθίσματα της θεατρικής αίθουσας, όσο διαρκεί μια εξαιρετική παράσταση. Σπίτι είναι το καλοκαιρινό ακρογιάλι στο φως των ασαφών ορίων, προτού χαθεί η μέρα και προτού εγκατασταθεί η νύχτα, όταν όλα τα περιγράμματα έχουν μαλακώσει στο άγγιγμα του βλέμματος. Σπίτι είναι το θαμπό τζάμι του λεωφορείου και οι γνωστές όψεις των κτηρίων μιας σταθερής διαδρομής μέσα στην πόλη, που την ξεπλένει η βροχή. Σπίτι είναι η μυρωδιά του πρωινού καφέ και το άναμμα του πρώτου τσιγάρου της ημέρας. Σπίτι είναι κάθε τοπίο που φώτισε το γέλιο του αγαπημένου μας προσώπου".

Καλωσορίσατε.
Ε.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου