Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ανακαίνιση σπιτιού - ιδέες για μικρούς χώρους (1/2)

Σας παρουσιάζουμε κάποιες ιδέες για ανακαίνιση ενός μικρού χώρου και πως θα μπορούσατε να τον μεγαλώσετε.



Χρησιμοποιήστε τα παράθυρα

Τα παράθυρα μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για το οπτικό άνοιγμα ενός μικρού δωματίου, επειδή το μάτι κινείται πέρα από τον τοίχο προς την εξωτερική θέα. Επωφεληθείτε από αυτή την τάση του ματιού, αφήνοντας τα παράθυρα γυμνά, ή με κουρτίνες που να ταιριάζουν με το χρώμα των τοίχων ώστε να εξαλειφθούν τα σύνορα και να ανοίξει ο χώρος.  




Σχεδιάστε με γνώμονα τις πολλαπλές χρήσεις

Αν το σπίτι σας είναι πολύ μικρό για να καλύψει όλες τις ανάγκες σας, χρησιμοποιήστε έπιπλα με διπές χρήσεις, όπως τον καναπέ-κρεβάτι της φωτογραφίας. Τοποθετήθηκε ένα ανάκλινδρο, που μιμείται έναν καναπέ, δημιουργώντας έτσι χώρο για να κοιμηθούν οι επισκέπτες σας. Φροντίστε το ανάκλινδρο να έχει στέρεη πλάτη για τη χρήση του όλη την ημέρα. Ενισχύστε το τοποθετώντας στα δύο άκρα του ένα ζευγάρι μαξιλάρια. Δύο μικρά τραπέζια λειτουργούν μαζί, ως ένα μεγαλύτερο τραπέζι του καφέ, αλλά ταυτόχρονα τα παραμερίζετε εύκολα για να δώσετε περισσότερο χώρο στους επισκέπτες.


Επιλέξτε μικρής κλίμακας έπιπλα

Επιλέξτε έπιπλα μικρής κλίμακας, με ψηλά πόδια χωρίς επιπλέον υφάσματα στη βάση τους που επιτρέπουν να βλέπετε μέσα από αυτά, τους τοίχους και τα πατώματα.









Δημιουργήστε ένα λευκό και φωτεινό μικρό χώρο

Υπάρχει μια κλασική ρήση στη διακόσμηση που λέει : φωτεινά χρώματα για να ανοίξει το δωμάτιο. Για να δώσετε την ψευδαίσθηση της ευρυχωρίας, "λούστε" το χώρο σας με λευκό. Οι λευκές επιφάνειες θα βοηθήσουν στην αντανάκλαση του φωτός στο δωμάτιο, κρατώντας την αίσθηση του φωτεινού και ανοιχτού χώρου. Παράδειγμα αυτό το λευκό μπάνιο που δίνει την αίσθηση της ευρυχωρίας. Στο σκούρο δάπεδό του οι λευκοί αρμοί σπάνε το μαύρο, ισορροπώντας έτσι το "βάρος" του μαύρου.



Αφήστε τα χρώματα στους τοίχους να μεγαλώσουν ένα μικρό δωμάτιο 

Αν δεν θέλετε λευκούς τοίχους με πολύχρωμες πινελιές στα έπιπλα, δοκιμάστε το αντίθετο. Στο παράδειγμα, το πράσινο χρώμα του τοίχου συνδέει τον εσωτερικό χώρο με το εξωτερικό τοπίο, ενώ τα λευκά έπιπλα και τα λευκά αξεσουάρ κρατάνε το δωμάτιο φωτεινό. Μια δόση απο πράσινες πινελιές στα έπιπλα τα δένει όλα μαζί.

 

Δώστε ύψος

Αυξήστε οπτικά το ύψος του δωματίου με κάθετες γραμμές που οδηγούν το μάτι από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Μια ραφιέρα, όπως στο παράδειγμα, οδηγεί το μάτι προς τα πάνω, κάνοντας το καθιστικό να φαίνεται πιο ψηλό. Για ανάλογο  αποτέλεσμα, κρεμάστε μια συλλογή από έργα τέχνης σε έναν τοίχο που είναι τοποθετημένα προς το ταβάνι

Τοποθετήστε καθρέφτες   
 
Τοποθετήστε ένα μεγάλο καθρέφτη με ένα διακοσμητικό πλαίσιο (ή στηρίξτε τον σε έναν τοίχο) για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του βάθους. Ακόμη και οι μικροί καθρέφτες μεγαλώνουν την αίσθηση του χώρου αντανακλώντας το φως και τις εικόνες του χώρου, αλλά και ένας μεγάλος, όπως αυτός, του παραδείγματος, αντανακλά ένα μεγάλο κομμάτι του δωματίου.




Χρησιμοποιήστε λιγότερα χρώματα

Όταν πρόκειται για μικρούς χώρους, τα πολλά χρώματα μπορεί να είναι χαοτικά. Επιλέξτε μερικά και συνδέστε τα μαζί τους. Στο συγκεριμένο καθιστικό, ένας κρέμ τοίχος τονίζεται με ένα μπλε του ουρανού και το κόκκινο. Τα χρώματα σε απαλούς τόνους είναι πολύ πιο λεπτά, μαλακώνοντας τις επιπτώσεις τους στο χώρο.




Έπιπλα μεμονωμένα

Δημιουργήστε μια αίσθηση της κίνησης για να γίνει ένας χώρος μεγαλύτερος με έπιπλα που βρίσκονται σε απόσταση απο τους τοίχους. Το άνοιγμα μεταξύ του επίπλου και του τοίχου δίνει την εντύπωση του βάθους. Στο παράδειγμα το σαλόνι βρίσκεται στη μέση του χώρου, δημιουργώντας το καθιστικό, μέσα και σε συνδυασμό με τους χώρους της κουζίνας και της τραπεζαρίας.




 πηγή : www.bhg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου