Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πως θα επιλέξετε το κατάλληλο χαλί για τον χώρο σας;

Πριν απ' όλα θα πρέπει να σκεφτείτε :

Τι σας αρέσει
Που θα τοποθετηθεί
Η χρήση που θα του γίνει


               Επιπλέον :
  • Ο τρόπος ζωής σας στον χώρο : Έχετε παιδιά που μπορεί να μπαίνουν με λάσπες μέσα στο σπίτι; Έχετε τα κατοικίδια ζώα; Ένα λευκό τραχύ χαλί είναι προφανώς μια κακή ιδέα σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Πού θα βρίσκεται το χαλί και τι σκοπό θα εξυπηρετήσει στο δωμάτιο; Είναι ένα κομβικό σημείο σε ένα επίσημο καθιστικό ή ένα μέρος άτομα μπορούν να καθίσουν στην παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια στο οικογενειακό δωμάτιο;
  • Ποια είναι το στυλ του χώρου; Πρέπει να συμπληρώνει το ύφος του χώρου. Ένα χαλί δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει με τα πάντα στο δωμάτιο, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με τα χρώματα και τις υφές της υφιστάμενης επίπλωσης.
  • Πόσο εύκολα μπορεί να καθαριστεί; Ένα ακριβό χαλί αντίκα, θα πρέπει να πάει σε έναν επαγγελματία, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ιδιαίτερα εάν τοποθετούνται σε υψηλής χρήσης  δωμάτια.
  • Τι αίσθηση προτιμάτε στα πόδια σας; Αν προτιμάτε μια πιο μαλακή αίσθηση, φυσικές ίνες όπως το μαλλί και το βαμβάκι είναι το κατάλληλο για 'σας. Αν θέλετε πλούσιες και βαθιές τρίχες οι συνθετικές ίνες μπορούν να σας δώσουν μια παρόμοια αίσθηση. 
  • Διαχρονικότητα. Μήπως αλλάζετε το στυλ σας με τις εποχές; Τότε θα ταιριάζει το χαλί που θα πάρετε με τη διακόσμηση του επόμενου έτους;
  • Σκοπεύετε να το μετακινείτε; Σκεφτείτε αν θα μετακομίσετε, ή αν μετακομίζετε συχνά, διότι ένα χαλί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όλους τους χώρους. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ταιριάξουν μεγάλα χαλιά σε πολύ μικρότερους χώρους. 
  • Κόστος. Την αγορά ενός χαλιού θα πρέπει να τη δείτε μακροπρόθεσμα. Αξίζει να δώσετε κάτι παραπάνω έστω και για την αγορά ενός χαλιού καλής ποιότητας από ευκαιρίες που βγαίνουν πολλές φορές σε καταστήματα. Βέβαια, αν θέλετε να τα αλλάζετε συχνά, τότε οι πιο φθηνές επιλογές θα ήταν πιθανώς μια καλύτερη λύση.
Δείτε μερικές προτάσεις :

Ένα χαλί είναι ο πλέον πρακτικός τρόπος για να προσθέσετε μια αντιολισθητική επιφάνεια σε μια είσοδο, με μια μικρή επίπεδη ύφανση, το οποίο χρησιμεύει και για να βγάλετε τα παπούτσια σας, αλλά και ως ένα εικονικό οπτικό τέχνασμα που "σπάει" το γυμνό πάτωμα. Πρέπει να σκεφτείτε το μέγεθός του ώστε να είναι αρκετά μακριά από την πόρτα γιατί θα κολλήσει όταν θα πάτε να ανοίξετε. Ο ίδιος λόγος αλλά και το ότι τα χαλιά που είναι δίπλα σε εξωτερικούς χώρους χρειάζονται συχνό καθαρισμό, καλύτερο είναι να έχουν επίπεδη ύφανση και χαμηλή τρίχα.
Προσοχή γιατί θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένο στο δάπεδο, είτε με ένα βαρύ μαξιλάρι, ή ειδικές ταινίες.
Το χαλί που παρουσιάζεται εδώ προσθέτει οπτικό ενδιαφέρον στον χώρο, δημιουργώντας μια πιο φιλόξενη εισόδου και επιτρέπει την εύκολο καθαρισμό στην είσοδο.


Προχωρώντας προς το εσωτερικό του σπιτιού βρίσκουμε χαλιά που γίνονται με την τεχνική του του patchwork, κομμάτια, δηλαδή, από διάφορα παλιά χαλιά, ακόμα και αντίκες, που ενώθηκαν και μπορούν να προσφέρουν υπέροχους χρωματικούς και γεωμετρικούς συνδυασμούς. Χαλιά όπως αυτό που βλέπετε, κοσμούν όμορφα τα πατώματα των σύγχρονων σπιτιών, προσθέτοντας ενδιαφέρον και μια ιστορία. 


Εάν κυρίως κάθεστε στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση και κανείς δεν είναι ποτέ στο πάτωμα, το χαλί, σε αυτή την περίπτωση θα εξυπηρετούσε κυρίως οπτικά τον χώρο αποδίδοντάς του ζεστασιά και τον καθαρισμό του. Σε αυτή την περίπτωση ένα χαλί με επίπεδη ύφανση κάνει θαύματα. Στην παρακάτω φωτογραφία είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με το τραπεζάκι του καφέ και το σύνολο του καθιστικού.


Υπάρχουν αμέτρητοι κανόνες για το πόσο μεγάλα θα πρέπει να είναι τα χαλιά και το πως θα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα χώρο. Καλύτερα, κατά τη γνώμη μας, θα ήταν να αποφεύγετε την τοποθέτηση χαλιών σε όλα τα έπιπλα, αλλά μόνο για να τονίσετε έναν συγκεκριμένο χώρο μέσα σε έναν μεγαλύτερο, όπως το παρακάτω παράδειγμα, κάτω από ένα τραπέζι και τις καρέκλες του. Το συγκεκριμένο είναι αρκετά μεγαλύτερο από την τραπεζαρία και έτσι καθορίζει την τραπεζαρία, χωρίς να την περιορίζει.


Καλύτερα θα ήταν να επιλέγονται χαλιά με επίπεδη ύφανση για περιοχές υψηλής χρήσης. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά που παίζουν στο πάτωμα, ένα χαλί με χαμηλό πέλος, το οποίο όμως να είναι ενισχυμένο δημιουργεί μια μαλακή αίσθηση και είναι μια καλή επιλογή. Το συγκεκριμένο έχει πολύ χαμηλή τρίχα, αλλά παράλληλα αν κάποιος ήθελε να καθίσει στο πάτωμα, θα ήταν αρκετά άνετα για να το πράξει. 
πηγή : www.houzz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου